Jak zrobić dobrą nalewkę?

Skutecznie pomagają walczyć z przeziębieniem, niestrawnością czy wszelkimi bólami, a do tego wspaniale smakują. Dlatego jeśli i Ty jesteś fanem nalewek, koniecznie sprawdź jak przygotować je w domu! Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować dobrą nalewkę z owoców. Przeczytaj go koniecznie!

Jak zrobić nalewkę z owoców?
Zacznijmy od tego, że mimo że w sklepach półki uginają się od różnego rodzaju trunków, nie ma się co oszukiwać – te zrobione samodzielnie smakują najlepiej! Mało tego, jeśli zależy nam na tym, aby trunek nie tylko pieścił nasze podniebienie, lecz także posiadał cudowne lecznicze właściwości, dobrze jest poświęcić odrobinę czasu na jego przyrządzenie. No cóż, powód jest prosty – w trakcie tworzenia mamy 100% pewność, że są one wykonane z prawdziwych owoców, a nie odpadów po sokach. W związku z tym pozostaje tylko pytanie – jak się za to zabrać?

Uniwersalny patent na nalewkę
Generalnie rzecz ujmując robienie domowych nalewek jest banalnie proste – wystarczy poniższy przepis, wybrany surowiec i gotowe! Przede wszystkim przygotuj owoce, muszą być świeże, dojrzałe, nieuszkodzone i oczywiście umyte. Oczywiście, z zależności od wybranego gatunku (i szczegółowego przepisu!) możesz je obrać lub zostawić ze skórką. I podobnie z pestkami – w niektórych przypadkach mogą one podnieść walory smakowe i zdrowotne Twojego specjału.
Następnie weź duży słoik, co najmniej pół kilograma cukru oraz po pół litra wódki i spirytusu (może być litr wybranego trunku, lecz najlepsze efekty otrzymasz przy wymieszaniu obu!). Na koniec najlepsza rzecz – w słoiku ułóż warstwowo owoce i cukier mniej więcej do 2/3 wysokości. Po czym zakręć słój i odłóż w dobrze nasłonecznione miejsce. A potem uzbrój się w cierpliwość i po 2-4 tygodniach odcedź zaczyn i wymieszaj go z alkoholem. Następnie całość przelej do ciemnych butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 4-6 tygodni. Gdy udało Ci się wytrzymać, gratulujemy – Twoje nalewki są gotowe i teraz wystarczy tylko nakleić na butelki etykietki i cieszyć się ich wybornym smakiem!
Warto wspomnieć jednak o tym, że wielu smakoszy wychodzi z założenia, iż warto zamienić kolejność dodawania cukru i alkoholu, tj. najpierw same owoce zalać spirytusem, a po kilku tygodniach wymieszać zaczyn z syropem cukrowym (woda zagotowana z cukrem/miodem). Chodzi oto, że w ten sposób nalewka będzie mocniejsza i bardziej klarowna.

Zdrowie w butelce
Czy zastanawiałeś się kiedyś jak długo nalewki towarzyszą naszemu życiu? No cóż, odpowiedź jest prosta – od momentu, w którym człowiek zauważył, że alkohol wzmacnia właściwości zdrowotne rozmaitych owoców i ziół. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 888-123-459

E-mail: kontakt@palacbiesa.pl

Portal dla miłośników Karpacza i turystów. Dzięki nam odkryjesz Karpacz na nowo. Poznasz jego tajemnice i nietuzinkowe miejsca.

Zapraszamy do czytania !