Jak zrobić dobrą śliwowicę?

Generalnie rzecz ujmując domową śliwowicę przygotowuje się poprzez zalanie śliwek spirytusem. Musisz wiedzieć, że taki napój musi leżakować kilka tygodni, by uzyskać maksymalne walory smakowe. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy zrobić właściwie śliwowicę. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o śliwowicy
Zacznijmy od tego, że oryginalna śliwowica to wysokoprocentowy alkohol uzyskiwany w procesie destylacji, którego produkcja w Polsce (podobnie jak innych tego typu trunków) jest w zasadzie nielegalna. Musisz jednak wiedzieć, że wyjątek stanowi jedynie tzw. Śliwowica Łącka, która jest regionalnie pędzona według tradycyjnej receptury. Spokojnie, aby jednak cieszyć się smakiem tego trunku wystarczy przygotować pyszną nalewkę ze śliwek.

Jak zrobić nalewkę ze śliwek?
Generalnie rzecz ujmując przepis na śliwowicę jest banalnie prosty. Przede wszystkim wymaga wykorzystania trzech składników oraz cierpliwości. Musisz wiedzieć, że najlepsza wypalanka bowiem to ta, która leżakowała minimum 5 miesięcy. Ponadto do przygotowania śliwowicy będą potrzebne: dojrzałe śliwki węgierki, spirytus i cukier. Gdy zaopatrzysz się w te niezbędne składniki to do słoja lub gąsiora (w zależności od ilości surowców) należy włożyć umyte, pozbawione pestek i wszelkich skaz śliwki. Następnie owoce zalewa się spirytusem tak, by były całkowicie zasłonięte. Potem pojemnik należy zatkać szczelnie korkiem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 5 tygodni. Dopiero po tym czasie trunek zlewamy do czystego naczynia, pozostałe śliwki zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na 5 tygodni.
Musisz także wiedzieć, że powstały napój trzeba odsączyć na gazie i połączyć ze zlanym wcześniej spirytusem. Potem butelkę korkujemy i odstawiamy do leżakowania na minimum 8 tygodni, choć najlepszy rezultat uzyskuje się po 4-5 miesiącach. I gotowe! Smacznego!
Warto wspomnieć także o tym, że śliwowicę można zrobić także z suszonych lub wędzonych śliwek. Dodatkowo będzie ona miała wówczas bardziej dymny i wyrazistszy posmak.

Jak pić śliwowicę?
Przede wszystkim śliwowica, czy ta otrzymywana tradycyjnie poprzez destylację, czy też w formie nalewki na spirytusie, to alkohol o mocy około 70%. W związku z tym, oznacza to, że należy „umieć ją pić”. Dlatego kiedy decydujemy się na picie jej samodzielnie, należy to robić w niewielkich ilościach, ponieważ szybko wprawia w stan upojenia i stosunkowo długo utrzymuje się w organizmie. Generalnie o wiele lepszym pomysłem jest zrobienie tzw. herbaty po góralsku, czyli naparu z czarnej herbaty wymieszanego z kieliszkiem śliwowicy. Chodzi oto, że w ten sposób stworzymy napój, który świetnie rozgrzewa.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 888-123-459

E-mail: kontakt@palacbiesa.pl

Portal dla miłośników Karpacza i turystów. Dzięki nam odkryjesz Karpacz na nowo. Poznasz jego tajemnice i nietuzinkowe miejsca.

Zapraszamy do czytania !