Karminadle śląskie, jak sama nazwa wskazuje, wywodzą się z tradycji kuchni śląskiej. Gdy na nie spojrzymy, wydaje się, że to zwykłe kotlety mielone. Podobnie mówi o nich wiele osób, jednak mylą się one, ponieważ karminadle faktycznie różnią się od tradycyjnych kotletów mielonych. Dzisiaj nie tylko opowiemy o nich więcej, ale również przedstawimy przepis na doskonałe, tradycyjne karminadle, które będą smakować nie tylko nam, ale również rodzinie i bliskim!
Kiedyś przygotowywało się je głównie z okazji różnych świąt, obecnie jednak jest to potrawa dość powszechna, która idealnie sprawdzi się bez żadnej okazji, jako typowe danie obiadowe. Przygotowuje się je z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, chociaż gdy decydujemy się na tę pierwszą opcję, możemy zdecydować się również na dodanie do niego mięsa króliczego, nie jest to jednak obowiązek, a jedynie jedną z opcji. Zachęcamy do tego, by spróbować obu z nich i zdecydować, która smakuje nam bardziej.
Karminadle to jednak nie tylko dania obiadowe. Jeżeli tylko chcemy, możemy je przygotować, po czym podać na kanapce, pokrojone w plastry o odpowiedniej dla nas grubości. To oczywiście również znakomita opcja, jeżeli kilka sztuk zostanie po obiedzie i nie mamy pomysłu na to, co z nimi zrobić. Sprawdzą się na śniadanie naprawdę idealnie! Kanapki z nimi oczywiście mogą być podawane również na ciepło, zachęcamy, by dodać do nich również ketchup lub musztardę, według naszych upodobań.
Karminadle śląskie – potrzebne składniki
• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
• 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, (można zastąpić je mięsem króliczym) • jedno duże jajko,
• duża cebula lub dwie małe,
• czerstwa bułka,
• bułka tarta,
• olej do smażenia,
• sól, pieprz, tymianek.
Karminadle śląskie – przepis
1. Przygotowujemy wszystkie z powyższych składników.
2. Czerstwą bułkę rozmaczamy w wodzie, czekamy, aż rozmoknie.
3. Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy ją na oleju, czekamy, aż się sklaruje i odstawiamy ją na bok, do czasu, aż ostygnie.
4. Dwa rodzaje mięsa mielonego przekładamy do jednej, dużej miski.
5. Dodajemy do niej również jajko, zeszkloną i przestudzoną już cebulkę z patelni oraz namoczoną i rozmokniętą do tej pory bułkę.
6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą własnych dłoni.
7. Całość doprawimy wspomnianymi wyżej przyprawami, czyli tymiankiem, solą i pieprzem. Ich ilość dobieramy według własnych upodobań, po prostu „do smaku”.
8. Całość jeszcze raz mieszamy i łączymy rękami.
9. Z utworzonej mięsnej masy formujemy kolejne karminadle, które swoim kształtem oraz wielkością powinny przypominać tradycyjnie i dobrze wszystkim znane kotlety mielone.
10. Do talerza wsypujemy bułkę tartą.
11. W bułce tartej obtaczamy każdy przygotowany przez nas kotlet/karminadel i odkładamy go na bok.
12. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni.
13. Smażymy każdy z kotletów/karminadli, aż do uzyskania odpowiedniego koloru.
14. Po wyciągnięciu karminadli możemy ułożyć je na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz, dzięki czemu całość będzie dla nas mniej kaloryczna i smaczniejsza.
Czy można przygotować karminadle w piekarniku?
Jeżeli tylko chcemy ograniczyć smażenie lub po prostu oczekujemy, że karminadle będą po prostu mniej kaloryczne, nie musimy przygotowywać ich na patelni – możemy zrobić to wygodnie również w piekarniku. W takim wypadku jednak, podczas przygotowywania masy mięsnej, dodajmy do niej kilka kropli oleju, a dopiero później przejdźmy do formowania karminadli oraz do ich obtaczania w bułce tartej.
Gdy przygotujemy już karminadle według nowego, odrobinę zmodyfikowanego przepisu, rozkładamy je w piekarniku, najlepiej na papierze do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni. Całość powinna spędzić w nim od 15 do 20 minut – zależy to od wielkości oraz grubości karminadli. Również w tym przypadku karminadle będą smakować naprawdę znakomicie!
Polecamy
Najnowsze
Historia zapory na łomnicy
Zapora w Karpaczu została wybudowana na rzece Łomnicy poniżej ulicy Konstytucji 3ego Maja. Stromy spadek górnego biegu rzeki (70... [...]