Oto przepis na tradycyjne kluski śląski. Jeżeli zastosujecie się do wszystkich poniższych wskazówek, otrzymacie pyszne, miękkie kluseczki śląskie, które idealnie sprawdzą się zarówno solo, jak i również jako dodatek do innych dań. Zaczynajmy!
Składniki, które będą nam potrzebne:
- 1 kilogram ziemniaków (ugotowanych),
- 1 jajko średniej wielkości,
- pół łyżeczki soli,
- 200 g skrobi ziemniaczanej.
Sprzęt potrzebny do wykonania przepisu:
- miska,
- praska do ziemniaków,
- garnek.
Jak widać, lista zakupów nie jest długa a lista potrzebnego, kuchennego wyposażanie – bardzo skromna. Nic więc dziwnego, że przygotowanie klusków śląskich to zadanie raczej łatwe i poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące!
Przy powyższych proporcjach powinniśmy otrzymać około 50 klusek śląskich, co idealnie sprawdzi się przy 4 porcjach dla osób dorosłych. Czas przygotowanie wynosi około 20 minut, jednak doliczmy do tego również czas potrzebny na gotowanie klusek śląskich – około 15 minut.
Jak ukształtować kluski śląskie?
Kluski, które będziemy przygotowywać, powinny mieć odpowiedni rozmiar. Załóżmy, że to wielkość podobna do niewielkiego kasztana - 4 cm szerokości, 2 cm wysokości. Nie zapomnijmy zrobić również charakterystycznego wgłębienie w każdym klusku. Gdy już uformujemy kluski, wgniecenie zróbmy nawet palcem. Jest ono o tyle istotne, że nie tylko charakterystycznie wygląda, ale również w tym dołeczku mieści się sos, którym możemy kluski polewać.
Przepis na kluski śląskie
1. Gotujemy kilogram ziemniaków. Gdy to zrobimy, przepuszczamy je przez praskę.
Jeżeli ziemniaki jeszcze nie są ugotowane, powinniśmy obrać około 1,5 kilograma, gdyż ich waga zmieni się po ugotowaniu. Solimy wodę, wkładamy do niej ziemniaki a następnie gotujemy je. Jeżeli nie jesteśmy pewni, że już są gotowe, sprawdzajmy je co kilka minut. Kluczowe jest odpowiednie pozbycie się wody z ziemniaków, gdy już będą ugotowane. Sposobów na to jest kilka. Możemy wrzucić je do durszlaka, by jeszcze ociekały, możemy użyć do tego nawet ręczników kuchennych, kolejną metodą jest odlanie wody, jednak pozostawienie ziemniaków jeszcze na kilka chwil na niewielkim płomieniu w garnku, by odparowała niepotrzebna nam woda.
2. Do miski wrzucamy sprasowane ziemniaki. Uklepujemy je, po czym dodajemy pozostałe składniki, do których zaliczają się jedno średnie jajko, pół łyżeczki soli oraz 200 gramów maki ziemniaczanej.
3. Całość bardzo dokładnie mieszamy rękami. Pamiętajmy – ciasto, które otrzymamy, powinno być plastyczne, jednak nie przejmujmy się zbytnio jego kolorem, gdyż ten może być różny. Zależy on nie tylko od tego, czy dodamy jajko oraz jak duże, ale również od użytych do klusków śląskich ziemniaków. Stąd mogą być one żółte, ale również bardzo jasne – różnice są tym większe, ponieważ w innych przepisach nie wszyscy dodają wspomniane jajko, co znacznie wpływa na uzyskany kolor.
4. Zacznij gotować wodę w odpowiednio dużym garnku. Posól ją w odpowiednim momencie.
Rada. Sól wodę dopiero wtedy, gdy wrze. Dodanie soli wcześniej sprawi, że woda będzie gotować się dłużej, przez co do ogrzania potrzeba będzie więcej prądu lub gazu.
5. Wykonujemy z otrzymanej masy kluski śląskie. Stosuj się do wspominanych powyżej rad, a uzyskasz około 50 klusek śląskich.
6. Kluski można gotować razem, ale zalecamy, by robić to w kilku porcjach. Kluski wrzucamy do wrzącej wody – gdy wypłyną na wierzch, trzymajmy je tak około 4 minut – wtedy wiemy, że są ugotowane. W przypadku dużych porcji gotowanych w jednym garnku, różnica czasowa pomiędzy wyłowieniem pierwszego a ostatniego kluska śląskiego może być dość duża, dlatego te ostatnie mogą być np. rozgotowane, przy czym te początkowe będą idealnie ugotowane.
Rada. Kluski śląskie gotujemy na maksymalnie średnim płomieniu. Nie mogą gotować się również byt długo, ponieważ wtedy napuchną i rozmiękną.
7. Po wyłowieniu klusków pozbywamy się nadmiarów wody w sposób opisany na początku – wybierzmy taki, który dla nas jest najwygodniejszy.
Gotowe. Twoje kluski śląskie są już gotowe! Jak widać, przepis jest naprawdę prosty, jednak jest kilka elementów, na które trzeba uważać – wielkość płomienia, czas gotowania, odpowiednie proporcje – trzymajcie się powyższych wskazówek, a będziecie pewni, że otrzymane kluski śląskie będą naprawdę pyszne!
Polecamy
Najnowsze
Historia zapory na łomnicy
Zapora w Karpaczu została wybudowana na rzece Łomnicy poniżej ulicy Konstytucji 3ego Maja. Stromy spadek górnego biegu rzeki (70... [...]