Przepis na nalewkę z wiśni

Wiśnie to najpopularniejsze owoce w Polsce, których bardzo często używa się do przyrządzenia fantastycznych nalewek. Istnieje wiele metod na przyrządzenie wiśniowej nalewki, ale w tym artykule podamy ten, który jest najpopularniejszy. Zapraszamy do lektury!

Jakich wiśni używamy?

Do nalewki wiśniowej będziemy potrzebować mniejszych, soczystych wiśni. Kolorem mogą podchodzić nawet pod czarny. Trudno dostać takie wiśnie w sklepie, dlatego warto udać się na wieś i odkupić od gospodarza kilogram lub póltora kilograma dojrzałych owoców. Istotnym elementem tworzenia nalewki jest proces "marynowania" spirytusu owocami. Są dwie szkoły: Jedni miażdżą owoce i zalewają spirytusem, zaś drudzy nawet nie wyjmują pestek z wiśni, tylko w całości zalewają alkoholem. My użyjemy innej metody.

Robimy nalewkę

Do przygotowanego, wyparzonego 1,5 litrowego słoja wrzucamy wiśnie, których wcześniej pozbawiliśmy pestek. Spirytus mieszamy z przegotowaną wodą w takim stosunku, aby otrzymać alkohol o mocy około 70% (na 500 ml spirytusu około 250 ml wody). Zalewamy wiśnie alkoholem i zamykamy słój. Odstawiamy go na 6 tygodni w ciemne, ale ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie wstrząsamy słojem, aby alkohol zaczął wyciągać z owoców wszystkie smaki i zapachy.

Po 6 tygodniach odlewamy alkohol i zasypujemy wiśnie 500 gramami cukru. Słój znowu odstawiamy i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie, do słoja wlewamy wcześniej przygotowany nalew i nasza nalewka jest już gotowa.

Rozlewanie nalewki

Istnieją dwie szkoły. Albo chcemy nalewkę klarowną, albo nie zależy nam na obecności owoców. Przed rozlaniem do butelek możemy przelać nalewkę przez filtr, ale nie musimy tego robić. Po rozlaniu do butelek czekamy miesiąc, aż nalewka dojrzeje. Jeśli wcześniej nie filtrowaliśmy płynu, to możemy to zrobić teraz. Nalewka będzie miała dużo lepszy smak, jeśli przez 30 dni będzie współpracować z owocami.

Wiśniowa nalewka to doskonały lek na przeziębienie. Na pewno też poprawia humor. Nalewkę powinno się robić w okresie letnim, kiedy wiśnie są bardzo świeże, a temperatura otoczenia raczej wysoka. Zdrowie!

Zobacz również

Kontakt

Tel: 888-123-459

E-mail: kontakt@palacbiesa.pl

Portal dla miłośników Karpacza i turystów. Dzięki nam odkryjesz Karpacz na nowo. Poznasz jego tajemnice i nietuzinkowe miejsca.

Zapraszamy do czytania !