Ruskie pierogi to danie, które uwielbia wielu Polaków. Jak je jednak przygotować i co trzeba o nich wiedzieć? Czy ruskie pierogi naprawdę pochodzą z Rosji?
Skąd pochodzą pierogi ruskie?
Pomimo tego, że nazwa tej potrawy może być tutaj bardzo myląca, ruskie pierogi wcale nie pochodzą z Rosji. Wręcz przeciwnie, jest to typowe polskie danie, co tak bardzo widać, chociażby, po jego popularności, nie tylko w wielu polskich domach, ale również wielu miejscach, gdzie możemy kupić jedzenie. Ruskie pierogi to standard w wielu restauracjach, jadłodajniach, pierogarniach czy innych punktach gastronomicznych, nie inaczej jest również w wielu sklepach, gdzie właśnie ruskie pierogi możemy kupić w wersji mrożonej lub chłodzonej, gotowej do zagotowania czy usmażenia w naszych domach.
Problem z nazwą wynika ze zmiany granic, jaka miała miejsce po wojnie. Pierogi ruskie pochodzą z okolic Lwowa, stąd też jeszcze przed wojną, były to tereny Polski. Sama nazwa jednak nie odnosi się do Rosji, a Rusi, konkretnie Rusi Czerwonej, która odpowiada właśnie Kresom Wschodnim.
Jak zrobić pierogi ruskie?
Wykonanie pierogów ruskich nie jest zadaniem trudnym i poradzą sobie z nimi osoby, które są nawet naprawdę początkujące w kwestiach gotowania. Kluczem do ich sukcesu jest nie tylko farsz, stworzony ze składników o odpowiednich proporcjach, ale również cienkie i elastyczne ciasto.
Poniższy przepis na pierogi ruskie pozwoli nam na przygotowanie około 60 sztuk pierogów. Jeżeli chcecie zdecydować się na ich mniejszą ilość, proporcjonalnie zmieńcie ilość używanych przez siebie składników.
Ciasto pierogowe, do jego przygotowania potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej,
- płaskiej łyżki soli,
- 300 ml gorącej wody, powinna być przegotowana.
Farsz, do jego przygotowania potrzebujemy:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g twarogu półtłustego,
- 1 dużej cebuli,
- soli i pieprzu do smaku,
- 1 łyżki oleju.
Pierogi ruskie – przepis
-
Ugotować ziemniaki, w posolonej wodzie, do momentu, aż będą one miękkie.
-
Dokładnie ugnieść ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego tłuczka, najlepiej do takiej konsystencji, by nie pozostawały tam żadne grudki.
-
Pokruszyć przygotowany twaróg półtłusty.
-
Pokroić cebulę na drobną kostkę.
-
Zeszklić cebulę na patelni na oleju.
-
Przygotowaną cebulę połączyć z twarogiem i ziemniakami, dokładnie wymieszać, do utworzenia odpowiedniej jednolitej konsystencji.
-
Mąkę wsypać do miski i posolić łyżką soli.
-
Dolać do mąki i soli wodę, woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca.
-
Połączyć i ugnieść, tworząc jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić przy zastosowaniu powyższych proporcji.
-
Podzielić ciasto na kawałki, i każdy z nich rozwałkowywać. Każdy kawałek powinien zostać rozwałkowany na naprawdę cienkie płaty ciasta, jednocześnie, by ciasto nie schło podczas oczekiwania na wałkowanie, można wsadzić je do miski i przykryć.
-
Kolejno wykrawać, np. za pomocą szklanki okręgi, umieszczać w ich środku farsz za pomocą łyżeczki, następnie składać na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. Następnie układać je i przykryć (np. za pomocą czystej ścierki) z boku, oproszone mąką – dzięki temu pierogi nie wyschną, w oczekiwaniu na gotowanie.
-
Zagotować wodę, posolić po zagotowaniu.
-
Wrzucić pierogi do zagotowanej wody i trzymać na niewielkim ogniu do 2 minut po ich wypłynięciu.
-
Pierogi są gotowe! Wyciągnąć je z wody, po czym podać z tym, co lubimy najbardziej – wiele osób decyduje się albo na smażoną cebulkę, albo na kwaśną śmietanę.
Ile kalorii mają pierogi ruskie?
Kaloryczność ruskich pierogów może być naprawdę różna. Z jednej strony, wiele osób ma swój własny, delikatnie inny przepis, w którym na pewno mogą różnić się proporcje poszczególnych składników. Dodatkowo inna będzie kaloryczność pierogów ruskich, jeżeli zdecydujemy się na ich zagotowanie, inna, gdy będą one smażone na patelni, jak lubi je naprawdę wiele osób. Powinniśmy założyć, że średnia kaloryczność ruskich pierogów wynosi 165 kcl w 100 gramach produktów, jednak możemy również założyć, że kaloryczność ta wynosi o około 150 kcl do 180 kcl na 100 gramów ruskich pierogów, w zależności od użytych składników i ich proporcji oraz sposobu ich przygotowania.
Polecamy
Najnowsze
Historia zapory na łomnicy
Zapora w Karpaczu została wybudowana na rzece Łomnicy poniżej ulicy Konstytucji 3ego Maja. Stromy spadek górnego biegu rzeki (70... [...]